За нумизматите емитират още 3000 колекционерски на същата тема Във

...
 
За нумизматите емитират още 3000 колекционерски на същата тема Във
Коментари Харесай

Пускат нова двулевка за БГ председателството

  За нумизматите емитират още 3000 колекционерски на същата тематика
Във връзка с представителството ни на Европейски Съюз Българската национална банка (БНБ) пуска в послание нови две монети.

От 2 януари 2018 година колекционерите ще могат да си купят сребърна възпоменателна монета с нанесено отчасти позлатяване на тематика " Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, 2018 година ". Тя ще се продава на касите на Българска народна банка и „ Дружество за касови услуги “ в София, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив за 66 лв., а номиналната й стойност е 10 лв..

В позлатения вътрешен кръг е изобразена емблемата на Българската национална банка с годината „ 1879 “, както и годината на емисията. От противоположната страна пък е

 

логото на Българското председателство и надпис eu2018bg

 

Теглото й е 20 грама, а диаметърът 40 мм. Паричката ще бъде пусната в тираж единствено от 3000 броя.

Другата монета пък е двулевка, която също ще бъде пусната в обращение от първия работен ден от новата година. Лицето й по нищо не се отличава от металната двулевка. Но на гърба й вместо лика на Паисий Хилендарски е изобразено логото на председателството. Теглото на монетата ще бъде 9 грама, а диаметърът й 26,5 мм. Общият брой на тези нови двулевки ще е 500 000.

През тази година

 

Българска народна банка е показала 5 възпоменателни монети

 

Централната ни банка означи с монета 140 години от рождението на Елин Пелин, както и 150 години от построяването на моста на Кольо Фичето край Бяла. Рилският манастир също бе изобразен на стотинка, както и „ Благовещение “ и „ Хан Тервел “ част от серията „ Средновековни български владетели “.

През идната година, с изключение на за председателството, ще бъдат направени и други четири специфични монети. През февруари се чака да бъде пусната монета по случай 140 години от Освобождението на България. За април се възнамерява монета с името „ Старият бряст в Сливен “. Ликът на цар Иван Асен II също ще бъде изобразен на монета от 10 лв.. Свети Първомъченик Стефан пък ще излезе в края на другата година, а номиналната стойност на парата ще бъде 100 лв..

Според календара на Българска народна банка през 2019 година и 2020 година ще бъдат пуснати още 9 възпоменателни монети. 2019 година ще означи

 

годишнината от Търновската конституция

 

както и 150 години от основаването на Българска академия на науките. Евлоги и Христо Георгиеври, както и Дряновският манастир също ще бъдат разполагаем на нумизматите. През 2019 година Пловдив ще бъде Европейска столица на културата, като събитието ще бъде увековечено със сребърна пара.

След две години пък ще чакаме още монетите „ Цар Калоян “, „ Кукери “, „ Рождество Христово “ и „ 125 години от рождението на Гео Милев “.


Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР